Sernik biało-czerwony na zimno
Patriotycznie dzisiaj. Proponuję sernik biało-czerwony idealny na 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości. Sernik w barwach narodowych. W wielu krajach z okazji świąt państwowych piecze się ciasta w ich narodowych barwach. U nas ta tradycja dopiero pączkuje, ja chciałabym Was zaprosić dzisiaj po mój autorski przepis na pyszny biało-czerwony sernik na zimno.
Sernik biało-czerwony na zimno
Składniki
Składniki na masę czerwoną (truskawkową):
- 600 g truskawek mrożonych (w sezonie świeże)
- 3 galaretki o smaku truskawkowym
- 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka)
Składniki ma masę białą (serową):
- 750 g sera białego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 3 galaretki przezroczyste
- 300 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 18 herbatników
Instrukcje
- Blaszkę o wymiarach 26X30 wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka.
- Truskawki przekładamy go garnka, podgrzewamy i blendujemy na mus. Do gorących truskawek dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy, do czasu, aż się rozpuszczą. Studzimy.
- Kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy biały ser i miksujemy. Dodajemy schłodzoną masę truskawkową, miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z ciastkami.
- Wstawiamy do lodówki, zostawiamy, aż masa stężeje.
- W tym czasie, w gorącej wodzie rozpuszczamy trzy przezroczyste galaretki i studzimy je.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser i miksujemy. Następnie wlewamy zimną, ale płynną galaretkę, miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.
- Całość przelewamy na sztywną masę truskawkową, ponownie wstawiamy do lodówki.
- Po około godzinie sernik jest gotowy. Smacznego. :)