Pasztet warzywny
Macie dość mięs i wędlin, które zawsze jednakowo smakują? Jeśli tak , to zapraszam na inny niż tradycyjny, pyszny, delikatny i łatwy w przygotowaniu pasztet warzywny.
Pasztet warzywny
Składniki
- 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia)
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 20 dag sera żółtego
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 3-4 łyżki natki pietruszki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach, z dużej pozbywamy się nasion.
- Marchewkę i ser ścieramy na tarce.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni.
- Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam keksówki o wymiarach 26×11
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę. Smacznego.




