Nalewka truskawkowa
Lubicie nalewki?
Ja uwielbiam. Kieliszek nalewki w jesienno-zimowy wieczór sprawia, że chociaż na chwilę przenosimy się do ciepłych i słonecznych dni lata.
Właśnie teraz jest czas na to aby zapełnić swoją spiżarnię. :)
W tym roku będę robiła jeszcze nalewkę z wiśni, pestkówkę, likier, nalewkę z pigwy.
Butelka własnoręcznie zrobionej nalewki to także doskonały prezent dla kogoś bliskiego.
Zachęcam do zrobienia.
Nalewka truskawkowa
Składniki
- Składniki:
- 2 kg truskawek, umyć, oszypułkować
- 0,5 kg cukru
- ½ l spirytusu
- 1 limonka
Instrukcje
- Truskawki wrzucić do słoja, ew. gąsiora, zasypać cukrem. Odstawić na 4-5 dni – raz dziennie wstrząsnąć. Wlot powinien być szczelnie zakryty grubą warstwą gazy.
- Po 4-5 dniach dolać spirytus i zostawić na kolejne 5 tygodni.
- Po 5 tygodniach zlać zawartość i przecedzić przez gazę, dodać sok z jednej limonki dla uzyskania klarowności. Odstawić w szczelnie zamkniętych butelkach na kolejne 2 tyg. Po tym czasie nalewka nadaje się już do picia.
Podziel się: