Likier kawowy
W ferworze przygotowań do świąt namawiam Was do poświęcenia kilku minut na zrobienie ekspresowego likieru kawowego, który z pewnością umili Wam niejeden wieczór. Ładnie zapakowany może być idealnym prezentem dla kogoś bliskiego, możecie użyć go także do deserów, nasączania biszkoptów w tiramisu. Zapraszam :)
Likier kawowy
Składniki
- 300 ml wódki
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 100 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 100 ml mocnej kawy espresso
Instrukcje
- Do garnka wlewamy mleko skondensowane, dodajemy cukier, kawę i kakao. Całość zagotowujemy, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy.
- Wystudzone mleko przecedzamy przez gazę lub gęste sitko, dolewamy wódkę i wlewamy do butelek. Gotowe. :)
- Możecie również użyć mleka skondensowanego słodzonego wtedy już nie trzeba dodawać cukru. Jeśli szukacie przepisu na inne domowe alkohole to zachęcam również do zrobienia klik