Mini ptysie
Karnawał dobiega końca, na blogu znajdziecie pączki, faworki i oponki serowe. Dzisiaj natomiast zapraszam Was na pyszne mini ptysie z bitą śmietaną i kremem truskawkowym. Są obłędne, a ich zrobienie naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności.
Mini ptysie
Składniki
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka + 1
- 1 łyżka cukru
- 50 ml śmietanki kremówki 30 %
- 8 kostek czekolady gorzkiej
Składniki na krem truskawkowy:
- serek mascarpone 250 ml
- garść truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 1 łyżka cukru
Instrukcje
- Wodę, masło i łyżkę cukru wkładamy do garnka i zagotowujemy. Do gorącej wody wsypujemy mąkę i chwilę gotujemy. Zmniejszamy gaz i cały czas mieszając odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- 4 jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do przestudzonej masy wlewamy część jajek i mieszamy drewnianą łyżką, aż się połączą. Po chwili dodajemy resztę jajek i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ew. do mocnego woreczka, w którym odcinamy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pamiętajcie, że nie mogą być zbyt duże ani blisko siebie bo ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Na koniec ptysie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (z termoobiegiem), pieczemy około 25 minut, aż się ładnie zarumienią.
- Ja piekłam je na dwóch blaszkach, jedna po drugiej. Z tej porcji ciasta wyszło mi około 22 ptysiów. (Niestety nie zdążyłam ich policzyć ;)).
- Ptysie studzimy.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. (bita śmietana).
- Truskawki rozmrażamy, odlewamy sok, a owoce miksujemy jak na koktajl. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy truskawki. (Jeśli krem wydaje Wam się mało słodki możecie dodać więcej cukru pudru.). Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. (krem truskawkowy).
- Ptysie nadziewamy kremami za po mocą szprycy, możecie je również przekroić ostrym nożem i przełożyć kremem.
- W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę i dokładamy gorzką czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Czekoladą polewamy ptysie. Smacznego.
Podziel się: