Mini pankejki (pancakes).
Przepis na pyszne mini pancakes (pankejki). Podczas ich smażenia jest trochę zabawy, ale zapewniam Was, że uśmiech na twarzach Waszych dzieci wynagrodzi wszystko. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub po prostu z owocami. Mini pankejki sprawdzą się idealnie na podwieczorek lub drugie śniadanie. :) Na blogu mam już przepis na pankejki, które najdziecie tutaj. Sami zdecydujcie, które smakują lepiej.
Mini pankejki (pancakes)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej 260 g
- 400 ml jogurtu naturalnego, greckiego lub maślanki
- 0,5 szklanki mleka 125 ml
- 2 jajka oddzielnie biało i żółtko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce
- szczypta soli
Instrukcje
- Do miski wrzucamy mąkę, żółtka, jogurt, mleko, cukier puder, olej praz proszek do pieczenia.
- Całość miksujemy na gładką masę.
- W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli.
- Ubite białka przekładamy do wcześniej zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy małą łyżeczką (do herbaty) niewielkie placuszki. Smażymy bez użycia oleju na rumiany kolor.
- Następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
- Usmażone placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym. Smacznego. :)