Pancakes (pankejki)

Pyszne, delikatne placuszki idealne na śniadanie czy podwieczorek. Znacie, lubicie? Jeśli jeszcze nie próbowaliście to teraz jest ten moment. Dobrze smakują zarówno z miodem jak i syropem klonowym, owocami, serkiem czy bitą śmietaną. Ciasto możecie przygotować wieczorem, wstawić do lodówki, a rano tylko usmażyć.
Pancakes (pankejki)
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki maślanki
- 4 jajka
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
- szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 banan
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy rózgą, ew. miksujemy mikserem tylko do połączenia się składników.
- Odstawiamy na min. pół godziny (im dłużej tym lepiej)
- Wlewamy na suchą patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy się zrumienią odwracamy na drugą stronę.
- Polewamy sosem z truskawek zmiksowanych z bananem. Smacznego.

Podziel się: