Mini omleciki biszkoptowe z kremem i owocami
Pyszne, delikatne, lekkie mini omleciki biszkoptowe z kremem i owocami to propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, łatwego do zrobienia w krótkim czasie. Idealnie smakują z truskawkami, ale pasują do nich każde świeże owoce.
Mini omleciki biszkoptowe z kremem i owocami
Składniki
Składniki na 6 szt.:
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Składniki na krem:
- 125 g mascarpone
- 125 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
Dodatkowo:
- truskawki
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
- Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy kółka o średnicy 11-12 cm.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
- Miksujemy na sztywno, dodajemy żóltka i jeszcze chwilę miksujemy.
- Następnie dodajemy mąki przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto wykładamy łyżką na blachę i delikatnie rozsmarowujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około – 6-9 minut. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika, trzeba pilnować żeby się zbytnio nie spiekły ponieważ będą się kruszyły przy składaniu.
- Upieczone biszkopciki wykładamy na ściereczkę lub deskę, delikatnie odrywamy je od papieru i jeszcze ciepłe składamy na pół.
- Przykrywamy ściereczką, żeby kształt został zachowany.
- Zimną śmietankę i mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno. W miarę potrzeby dodajemy więcej cukru.
- Zimne biszkopciki nadziewamy kremem (dobrze jest użyć do tego rękawa cukierniczego), i ozdabiamy owocami. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.