Lemon Curd – krem cytrynowy
Przepis na Lemon Curd – krem cytrynowy. Kwaśny krem cytrynowy, który idealnie pasuje do babeczek, tart, tortów bezowych, mazurków i przeróżnych deserów. Ma gęstą konsystencję dlatego można go również wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Lemon Curd jest łatwy i szybki do zrobienia, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Lemon Curd – krem cytrynowy
Składniki
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 100 g cukru
- 100 g masła
Instrukcje
- Jajka i cukier mieszamy w garnku.
- Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gotujemy 1-2 minuty cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Gotowy krem przelewamy do słoika, studzimy i przechowujemy w lodówce.