Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną.

Przepis na pyszną białą kiełbasę. Biała kiełbasa zapiekana na kiszonej kapuście z dodatkiem pszenicznego piwa. Smaczny sposób na przygotowanie wielkanocnej białej kiełbasy.
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą kiszoną.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 5-6 szt. białej kiełbasy surowej
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 4-5 szt. ząbków czosnku
- 1 butelka piwa pszenicznego (u mnie 0%) wykorzystałam 3/4 butelki
Instrukcje
- Kapustę płuczemy, odciskamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem sojowym (jeśli kapusta była mocno słona to lepiej nie dawać) oprószamy majerankiem.
- Na wierzch układamy kiełbaski i pomiędzy wkładamy czosnek. Całość zalewamy piwem.
- Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 170 C, następnie odkrywamy i włączamy funkcję grill i pieczemy do zrumienienia. U mnie około 30 minut.
