Kruche ciasteczka z marmoladą.
Kruche ciasteczka z marmoladą, zdecydowanie smak z dzieciństwa. Ciasteczka, które można było kupić na wagę i jeszcze teraz w wielu miejscach są dostępne. Ale jaka frajda upiec je samemu :). Są bardzo kruche, wyśmienite w smaku i do tego banalnie proste do zrobienia. Do ich zrobienia potrzebujecie kilku podstawowych składników, ciasteczka te są bez dodatku proszku do pieczenia i sody. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku żeby nie złapały wilgoci.
Kruche ciasteczka z marmoladą.
Porcje 44
Składniki
- 220 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 zółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- marmolada lub gęsta konfitura
Instrukcje
- Miękkie masło przekładamy do misy miksera i ubijamy. Nadal ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
- Następnie dodajemy żółtka i po chwili partiami dodajemy przesiane mąki, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, masę przekładamy do worka cukierniczego. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy odstępy między ciasteczkami.
- Na wierzch kładziemy po około pół łyżeczki marmolady lub gęstej konfitury.
- Ciasteczka wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika, ciasteczka powinny być rumiane.
Uwagi
Z pozostałych białek możecie upiec pyszne mini beziki :)