Kruche ciasteczka
Jeśli upiekliście już pierniczki to teraz pora na kruche ciasteczka pachnące wanilią i cynamonem. Takie ciasteczka to nieodłączny element przedświątecznych wypieków. Wspólne przygotowanie ich to świetny pomysł na spędzenie popołudnia razem z rodziną w kuchni.
Kruche ciasteczka
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 100 g masła
- 100 g smalcu
- 0,5 szklanki cukru pudru (około 70 g)
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 łyżeczka cynamonu lub pół laski wanilii (opcjonalnie)
Instrukcje
- Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Ciasteczka można piec od razu, nie ma potrzeby schładzania go (ciasteczka i tak wychodzą kruche). Jeśli jednak nie macie czasu ciasto można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce owinięte folią spożywczą.
- Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki), i wykrawamy dowolnej wielkości ciasteczka.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut.
- Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego długość pieczenia należy dostosować indywidualnie. Ciasteczka powinny mieć złoty kolor. Kruche ciasteczka jak i pierniczki po upieczeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju lub metalowej puszce. :) Smacznego :)
Można pominąć smalec?
Można zastąpić do masłem, jednak z dodatkiem smalcu są bardziej kruche.