Kotlety z jajek i pieczarek
Dość często robię kotlety jajeczne, które wszyscy lubimy, natomiast dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek. Są bardzo łatwe do przygotowania i smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Kotlety z jajek i pieczarek
Porcje 8
Składniki
- 500 g pieczarek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- bułka tarta
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
- olej
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki do czasu, aż woda odparuje i lekko się zrumienią. Studzimy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Wystudzone pieczarki drobno kroimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy (lekko rozdrabniając (nie blendujemy zbyt długo żeby nie zrobiła się papka). Jajka kroimy w drobną kostkę.
- Do miski wrzucamy pokrojone pieczarki, jajka i podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę. Na koniec dodajemy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy, jeśli masa okaże się rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
- Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.
Zapraszam również na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i kotlety jajeczne z kukurydzą :)