2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
olej
sól
pieprz
Instrukcje
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki do czasu, aż woda odparuje i lekko się zrumienią. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Wystudzone pieczarki drobno kroimy lub wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy (lekko rozdrabniając (nie blendujemy zbyt długo żeby nie zrobiła się papka). Jajka kroimy w drobną kostkę.
Do miski wrzucamy pokrojone pieczarki, jajka i podsmażoną cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę. Na koniec dodajemy surowe jajko i całość dokładnie mieszamy, jeśli masa okaże się rzadka dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.