Kokosowe pralinki
Te małe kuleczki o smaku kokosowym, oblane pyszną czekoladą rozpływają się w ustach. Są wyborne, delikatne, a jeśli nie robicie ich dla dzieci możecie dodać do nich odrobinę alkoholu, co jeszcze bardziej podkręci ich smak. Wymagają odrobinę cierpliwości, ale zapewniam Was, że warto. Ładnie zapakowane nadają się na prezent dla bliskiej osoby, kto z nas nie ucieszyłby się z takiej niespodzianki.:)
Kokosowe pralinki
Porcje 40
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36%
- 70 g masła
- 60 g cukru pudru
- 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Instrukcje
- Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, cukier puder pokrojone masło, podgrzewamy tylko tyle, żeby masło i cukier się rozpuściły.
- Wiórki wsypujemy do miski i zalewamy śmietanką z masłem, całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc), schłodzone wiórki łatwiej dają się formować w kulki.
- Nabieramy małą łyżeczką odrobinę masy (moja każda ważyła 10 g) i ugniatamy w małe kuleczki.
- Czekoladę łamiemy i wrzucamy do małej miseczki, którą umieszczamy na garnku z gotująca się wodą. Dokładnie rozpuszczamy czekoladę (możecie to zrobić również w mikrofali) i każdą kulkę obtaczamy w czekoladzie. Gotowe pralinki kładziemy na folii aluminiowej i wstawiamy do lodówki. Smacznego :)