Kokardki karnawałowe
Kto lubi karnawałowe łakocie, łapka w górę były już faworki „klik”, róże karnawałowe, a dzisiaj zapraszam na karnawałowe kokardki. Robi się je podobnie jak faworki i równie szybko znikają. Zatem zabieramy się do pracy. :)
Kokardki karnawałowe
Składniki
- 4 żółtka
- 30 dag mąki
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu
- 1,5 łyżki masła
- 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Instrukcje
- Mąkę razem z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, spirytus oraz masło. Wszystko dokładnie zagniatamy przez kilka minut na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy dość cienko 2-3 mm, wykrawamy koła i z każdego formujemy kokardkę dociskając dwa przeciwległe brzegi. Pamiętajcie żeby mocno skleić środek ponieważ w trakcie smażenia mogą się rozkleić.
- W garnku rozgrzewamy olej, kokardki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano, odwracamy i to samo z drugiej strony.
- Osączamy na ręczniku papierowym, ostudzone oprószamy cukrem pudrem.