Kluseczki leniwe
Smaczne, proste, szybkie no i łatwo można w nich przemycić ser i jajka, za którymi moje dziecko wyjątkowo nie przepada. Nazywamy je kluseczkami dla leniuszków ;)
Kluseczki leniwe
Składniki
- 70 dag sera tłustego lub półtłustego
- 4 jajka
- 2-2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka masła 82 %
Instrukcje
- Rozetrzeć dokładnie ser, ja rozcieram takim okrągłym tłuczkiem do ziemniaków :) dodajemy po jednym jajku i ucieramy.
- Następnie dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i wykładamy masę na stolnicę. Dodajemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Zazwyczaj wystarczają 2 szklanki, ale to zależy od sera i wielkości jajek. Lepiej żeby ciasto było luźniejsze wtedy kluseczki będą dużo delikatniejsze.
- Formujemy cienkie wałeczki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy 3 minuty od chwili wypłynięcia.
- Podajemy polane zrumienioną na maśle bułką tartą lub w wersji mniej kalorycznej odrobiną brązowego cukru.
Podziel się:
Pyszne. Pracuje w szkoke, na stołówce panie robią kluski leniwe z ziemniakami. Są rewelacyjne. Nie zna Pani tego przepisu?
Z ziemniakami znam, ale kopytka. Serowych z ziemniakami nigdy nie robiłam. :)