Risotto dyniowe

Dzisiaj przepis na szybki obiad. Risotto dyniowe, pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Szybki przepis na bezmięsny obiad.
Risotto dyniowe
Składniki
- 300 g ryżu do risotto
- 500 g dyni ja dodałam Hokkaido
- 100 g parmezanu
- 1 mała cebula
- 1 łyżka zimnego masła czubata
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- gorąca woda lub bulion około 1 litra
Instrukcje
- Cebulę drobno siekamy, dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Dynię dusimy na parze lub w niewielkiej ilości wody (do miękkości).
- Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać ryż do risotto i chwilę podsmażyć, następnie dodać dynię.
- Gotować cały czas mieszając i dodawać po 1 łyżce (chochli) wody lub bulionu. Kolejną dodawać wtedy kiedy poprzednią wchłonie ryż.
- Gotować całość aż ryż będzie al dente.
- Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką oraz kurkumą. Całość dokładnie zamieszać.
- Na koniec dodać starty parmezan, zostawić odrobinę do posypania po wierzchu. Od razu podawać.