Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Risotto dyniowe
Składniki
300
g
ryżu do risotto
500
g
dyni
ja dodałam Hokkaido
100
g
parmezanu
1
mała cebula
1
łyżka
zimnego masła
czubata
1
łyżeczka
papryki słodkiej
1
łyżeczka
kurkumy
sól, pieprz do smaku
gorąca woda lub bulion
około 1 litra
Instrukcje
Cebulę drobno siekamy, dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Dynię dusimy na parze lub w niewielkiej ilości wody (do miękkości).
Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać ryż do risotto i chwilę podsmażyć, następnie dodać dynię.
Gotować cały czas mieszając i dodawać po 1 łyżce (chochli) wody lub bulionu. Kolejną dodawać wtedy kiedy poprzednią wchłonie ryż.
Gotować całość aż ryż będzie al dente.
Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką oraz kurkumą. Całość dokładnie zamieszać.
Na koniec dodać starty parmezan, zostawić odrobinę do posypania po wierzchu. Od razu podawać.