Gołąbki bez zawijania.
Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Wiem, że wśród Was jest wielu przeciwników jak i zwolenników tego dania. Przyznam się, że gołąbki bez zawijania zrobiłam po praz pierwszy i naprawdę bardzo mi posmakowały. Jednak w tradycyjnych gołąbkach bardzo lubię kapustę w którą gołąbki są owijane. W gołąbkach bez zawijania kapusta oczywiście jest, jednak nie tak bardzo wyczuwalna. Podsumowując jest to świetne danie jeśli chcecie szybko przygotować smaczny, tradycyjny obiad w nowej odsłonie. Gołąbki te świetnie smakują zarówno przygotowane na świeżo jak i odgrzewane na drugi dzień. Ja podałam swoje gołąbki z surówką z kalarepy. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj.
Gołąbki bez zawijania
Porcje 11
Składniki
- 100 g ryżu
- 500 g mięsa mielonego łopatka, szynka, karkówka
- 400 g kapusty drobno pokrojona
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól do smaku
- cukier duża szczypta
Instrukcje
- Ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie na półtwardo. Będzie dusił się jeszcze w piekarniku.
- Kapustę drobno szatkujemy. Możecie ją zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić, lub posolić (pół łyżeczki soli) i odstawić na 10 minut, aż lekko zmięknie. Ja wybrałam ten drugi sposób tylko wtedy dusiłam je 15 minut dłużej.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
- Mięso mielimy i dodajemy do wcześniej ugotowanego ryżu. Dodajemy odsączoną kapustę i cebulę razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
- Formujemy średniej wielkości gołąbki o obsmażamy na rumiano z każdej strony. jeśli w trakcie smażenia gołąbki się rozpadają należy do pozostałej masy dodać bułkę tartą.
- Przesmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym.
- Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę.
Uwagi
Ja do sosu dodaję passatę przygotowaną wg tego przepisu.