Ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie na półtwardo. Będzie dusił się jeszcze w piekarniku.
Kapustę drobno szatkujemy. Możecie ją zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić, lub posolić (pół łyżeczki soli) i odstawić na 10 minut, aż lekko zmięknie. Ja wybrałam ten drugi sposób tylko wtedy dusiłam je 15 minut dłużej.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
Mięso mielimy i dodajemy do wcześniej ugotowanego ryżu. Dodajemy odsączoną kapustę i cebulę razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Formujemy średniej wielkości gołąbki o obsmażamy na rumiano z każdej strony. jeśli w trakcie smażenia gołąbki się rozpadają należy do pozostałej masy dodać bułkę tartą.
Przesmażone gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem pomidorowym.
Passatę przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody lub buliony, doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Gołąbki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C około 1 godzinę.