Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros
Przygotowałam dla Was moi drodzy jeszcze jeden wpis karnawałowy. Ja zrobiłam je w formie gniazdek, ale możecie je zrobić w wersji oryginalnej jak hiszpańskie churros czyli „paluchy” długości około 10 cm. Posypane cukrem, polane lukrem lub maczane w gorącej czekoladzie lub karmelu są po prostu przepyszne. Trochę uzależniające, nie pytajcie o ilość kalorii – jak karnawał to karnawał. ;)
Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros
Porcje 30
Składniki
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 duże jajka
- olej do smażenia
- około 100 g cukru brązowego zmielonego (ja użyłam blendera)
Instrukcje
- W garnku zagotowujemy wodę razem z masłem i solą, dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy (około 1 minuty), aż ciasto będzie gładkie.
- Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski i miksujemy dodając po 1 jajku, powinniście uzyskać gładką masę.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego i na dużym arkuszu papieru do pieczenia wyciskamy okrągłe gniazdka. Rozcinamy papier nożyczkami tak żebyście mieli kawałki papieru, a na nich gniazdka.
- Rozgrzewamy olej w garnku i odwracając papier nad olejem, przekładamy gotowe gniazdka (powinny się łatwo odkleić). Jeśli chcecie zrobić je w formie podłużnej wyciskajcie po prostu ciasto wprost do garnka z olejem.
- Smażymy po kilka minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Możecie je również polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
- Jeśli nie macie rękawa cukierniczego możecie małą łyżką nakładać na olej małe pączki.
Podziel się:
Cudownie wyglądają te gniazdka! Zapisuję na tłusty czwartek :)
Miło mi, smacznego :)