Drożdżówki z serem.
Sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki z serem. Domowe drożdżówki są najlepsze :). Z dużą ilością sera, polane cytrynowym lukrem. Drożdżówki serowe idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;)
Drożdżówki z serem
Porcje 9
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych lub jedna torebka drożdży suszonych
- 1 szklanka ciepłego mleka (200 ml)
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 40 g cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 400 g sera półtłustego
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- woda lub sok z cytryny
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy. Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą mąkę i cukier (przesiane przez sitko), jajko, masło i resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli bardzo klei się do rąk można podsypać odrobiną mąki (ale im więcej jej dodamy tym bardziej ciasto będzie twardsze po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
- W tym czasie kiedy ciasto rośnie do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, budyń i żółtka, całość blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy dość cienko na prostokąt. Na środek wykładamy połowę masy serowej i przykrywamy jednym bokiem, który smarujemy pozostałym serem. Ponownie nakrywamy pozostałym ciastem. Powinien nam powstać płaski placek, (3 warstwy ciasta i dwie warstwy sera), który kroimy na paski (z podanej ilości składników wyszło mi 9 drożdżówek). Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając spore odstępy ponieważ drożdżówki jeszcze urosną. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby lekko urosły. Drożdżówki przed upieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut (aż ładnie się zrumienią. Ja piekłam oddzielnie każdą blaszkę.
- Lukier: Do szklanki wsypujemy cukier puder dodajemy około 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny. Płyn dodajemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. Lekko przestudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego.
A po co ten budyń
Budyń dodajemy po to żeby masa serowa była bardziej zwarta i nie wypłynęła podczas pieczenia.
Przepyszne bardzo prosty przepis polecam
Przepyszne drożdżówki. Piekłam kilka razy i znikały zanim zdążyły wystygnąć. Zawsze się udają. Moja rodzina je uwielbia. Ja uwielbiam je robić. Polecam super przepis.
Super, bardzo się cieszę, że smakują :)