Deser śmietankowy z bezą i malinami.
Dzisiaj kolejny sprawdzony przepis na pyszny deser. Deser śmietankowy z malinami i bezą. Idealny na Walentynki i nie tylko. Łatwy do przygotowania i wyjątkowo smaczny. Możecie zrobić je w dwóch wersjach z mascarpone lub z jogurtem. To także świetny sposób na wykorzystanie mrożonych owoców.
Deser śmietankowy z bezą i malinami
Porcje 4
Składniki
Wersja z mascarpone:
- 500 g mrożonych malin
- garść świeżych malin
- 200 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 %
- beziki 1 opakowanie
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru lub zamiennik cukru
- mięta do dekoracji
Wersja z jogurtem:
- 500 g mrożonych malin
- garść świeżych malin
- 250 ml śmietanki 30 %
- 200 ml jogurtu freckiego
- 1 opakowanie śmietan-fix 7 g
- beziki opakowanie
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru pudru lub zamiennik cukru
- mięta do dekoracji
Instrukcje
Wersja z mascarpone:
- Mrożone maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy i chwilę gotujemy, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko.
- W 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do przetartych owoców. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę i mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż wszystko ładnie się ubije na sztywno.
- Na dno pucharków wykładamy pokruszone bezy, następnie wykładamy krem i polewamy sosem malinowym.
- Ponownie pokruszone bezy, krem i sos malinowym.
- Wierzch ozdabiamy całymi bezami i listkami mięty.
- Podawać chwilę po przygotowaniu żeby beza nie zdążyła rozmoknąć.
Wersja z jogurtem:
- Mrożone maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy i chwilę gotujemy, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko.
- W 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do przetartych owoców. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę, jogurt, śmietan-fix i cukier puder, Następnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ubije na sztywno.
- Na dno pucharków wykładamy pokruszone bezy, następnie wykładamy krem i polewamy sosem malinowym.
- Wierzch ozdabiamy całymi bezami i listkami mięty.
- Podawać chwilę po przygotowaniu żeby beza nie zdążyła rozmoknąć.
Podziel się: