Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Deser śmietankowy z bezą i malinami
Porcje
4
Składniki
Wersja z mascarpone:
500
g
mrożonych malin
garść świeżych malin
200
g
mascarpone
200
ml
śmietanki 30 %
beziki
1 opakowanie
0,5
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
1
łyżka
cukru pudru
lub zamiennik cukru
mięta do dekoracji
Wersja z jogurtem:
500
g
mrożonych malin
garść świeżych malin
250
ml
śmietanki 30 %
200
ml
jogurtu freckiego
1
opakowanie
śmietan-fix 7 g
beziki
opakowanie
0,5
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
1
łyżka
cukru pudru
lub zamiennik cukru
mięta do dekoracji
Instrukcje
Wersja z mascarpone:
Mrożone maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy i chwilę gotujemy, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko.
W 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do przetartych owoców. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę i mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż wszystko ładnie się ubije na sztywno.
Na dno pucharków wykładamy pokruszone bezy, następnie wykładamy krem i polewamy sosem malinowym.
Ponownie pokruszone bezy, krem i sos malinowym.
Wierzch ozdabiamy całymi bezami i listkami mięty.
Podawać chwilę po przygotowaniu żeby beza nie zdążyła rozmoknąć.
Wersja z jogurtem:
Mrożone maliny przekładamy do rondelka, podgrzewamy i chwilę gotujemy, aż owoce się rozpadną. Przecieramy przez sitko.
W 2 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i przelewamy do przetartych owoców. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę, jogurt, śmietan-fix i cukier puder, Następnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ubije na sztywno.
Na dno pucharków wykładamy pokruszone bezy, następnie wykładamy krem i polewamy sosem malinowym.
Wierzch ozdabiamy całymi bezami i listkami mięty.
Podawać chwilę po przygotowaniu żeby beza nie zdążyła rozmoknąć.