Delikatny sernik z truskawkami
Pyszny delikatny sernik z truskawkami, możecie go zrobić na spodzie biszkoptowym i taki zrobiłam ja, jak również na biszkoptach czy ciasteczkach.
Delikatny sernik z truskawkami
Porcje 20
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 500 g serka śmietankowego lub twarogu trzykrotnie zmielonego (np. z wiaderka)
- 700 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 lub 36 %
- cukier puder do smaku około 4-5 łyżek
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
Instrukcje
Biszkopt:
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy.
- Wykładamy do formy o wymiarach 24X30 cm. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka).
- Upieczony i wystudzony biszkopt przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy wersję szybszą dno formy wykładamy biszkoptami lub ciasteczkami.
Masa serowa:
- 350 g truskawek, serek i cukier puder blendujemy na gładką masę.
- Pozostałe 350 g truskawek kroimy na kawałki.
- Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
- W misce ubijamy śmietanę na sztywno.
- Do masy truskawkowej dodajemy rozpuszczone galaretki cały czas miksując. Dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy, aż obie masy się połączą. Wstawiamy do lodówki pilnując, żeby masa zbyt mocno nie zastygła, dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy.
Całość:
- Masę truskawkową wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ponownie do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Podziel się:
Bardzo dobre wyglada i na pewno i tak smakuje
super