Ciasteczka maślane.
Przepis na pyszne maślane ciasteczka. Ciasteczka, które możecie zrobić razem z dziećmi. Są łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasteczka maślane, które nie mają w swoim składzie ani proszku, ani sody. Te ciasteczka można upiec z wykorzystaniem dowolnych foremek, pasują zarówno na Boże Narodzenie jak i Wielkanoc.
Ciasteczka maślane
Składniki
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 100 g cukru brązowego (wychodzą mało słodkie więc jeśli ktoś lubi może dodać więcej)
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 2 łyżki poppingu (amarantus)
opcjonalnie - szczypta soli
Instrukcje
- Mąkę, masło i cukier szybko posiekać nożem lub za pomocą malaksera, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić.
- Ciasto schłodzić min, 15 minut, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty.
- Ciasteczka pieczemy na papierze do pieczenia w 180 C około 15-20 min, aż będą rumiane. Uwaga bo łatwo przegapić ten moment i wychodzą węgielki.
Uwagi
Z pozostałych białek możecie przygotować pyszne mini beziki.
Podziel się: