Chałka
Dzisiaj sprawdzony przepis na chałkę. Chałka z kruszonką lub makiem, którą wersję bardziej lubicie? Zapraszam na śniadanie ze świeżo upieczoną chałką. Do tego kubek mleka, kakao lub kawa, a jako dodatek miód lub ulubiony dżem. Zróbcie ją koniecznie z tego przepisu uda się na pewno. Z podanej porcji składników wychodzą dwie duże chałki.
Chałka
Porcje 2
Składniki
Składniki na chałkę:
- 700 g mąki pszennej
- 230 ml mleka ciepłego
- 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 75 g roztopionego masła wystudzone
- 1 laska wanilii opcjonalnie
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki miodu ulubiony
Składniki na kruszonkę:
- 50 g schłodzonego masła
- 75 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 małe jajko do posmarowania chałki
- 2 łyżeczki maku opcjonalnie
Instrukcje
Rozczyn:
- Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do mleka. Mleko gotujemy następnie lekko studzimy i przecedzamy przez sitko.
- Jeśli chałkę przygotowujecie bez wanilii wtedy pomijamy krok pierwszy.
- Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Przygotowanie chałki:
- Do miski dodajemy 700 g mąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy.
- Dzielimy na 6 równych kawałków (po 3 kawałki na jedną chałkę) i z każdego robimy wałeczek długości około 35 cm. Z trzech wałeczków pleciemy warkocz, a końce zawijamy pod spód.
- Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy makiem lub wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko zaczną rumienić się z wierzchu możemy pod koniec pieczenia przykryć je folią. Smacznego.
Kruszonka:
- Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.
Jest obłędne ,delikatne,miesiste warto,po zrobieniu owej chałki,wszystkie inne przepisy jakie tylko mialam poszly w smieci
Bardzo się cieszę, że chałka się udała :)