Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do mleka. Mleko gotujemy następnie lekko studzimy i przecedzamy przez sitko.
Jeśli chałkę przygotowujecie bez wanilii wtedy pomijamy krok pierwszy.
Do letniego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Przygotowanie chałki:
Do miski dodajemy 700 g mąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy.
Dzielimy na 6 równych kawałków (po 3 kawałki na jedną chałkę) i z każdego robimy wałeczek długości około 35 cm. Z trzech wałeczków pleciemy warkocz, a końce zawijamy pod spód.
Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy makiem lub wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30-35 minut. Jeśli zbyt szybko zaczną rumienić się z wierzchu możemy pod koniec pieczenia przykryć je folią. Smacznego.
Kruszonka:
Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.