Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem
Białą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna, jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej białej kiełbasy koniecznie spróbujcie, możecie ją również podać na Wielkanocny stół.
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem
Składniki
- 4 kawałki kiełbasy białej surowej
- 2 duże cebule
- 2 średnie jabłka (dowolne)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Kiełbasę wkładamy do gotującej się wody i gotujemy/parzymy około 20 minut.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła lekko rumieniąc, pod koniec doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy na ósemki, podsmażamy na łyżce masła lekko rumieniąc. Podsmażone przekładamy do naczynia z cebulą.
- Kiełbasę nacinamy i podsmażamy, aż ładnie się zrumieni, układamy na jabłkach i cebuli.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy 15-20 minut.
- Podajemy z sosem chrzanowym lub dowolnymi dodatkami. Smacznego.