Beignets – przepis na pyszne pączki z Nowego Orleanu

Przepis na przepyszne pączki, bardzo lekkie i puszyste. Pączki, które oryginalnie robi się w kształcie kwadratów lub prostokątów. Beignets – pączki oprószone cukrem pudrem. Możecie je oczywiście nadziać dowolną konfiturą po upieczeniu jednak same smakują równie wyśmienicie. Jedyny minut to taki, że ciasto musi być przechowywane w lodówce przez całą noc. Natomiast samo przygotowanie ciasta na te pyszne pączki, jak i późniejsze smażenia jest banalnie proste.
Beignets – pyszne pączki z Noweg Orleanu To co lubie gotuje i polecam
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 1 szklanka mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki ciepłej wody
dodatkowo :
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
Rozczyn:
- Drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka i łyżeczkę cukru (ze składników wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto:
- Mleko, jajko, wodę i cukier wrzucamy do miski i chwilę dosłownie miksujemy.
- Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn (lub jeśli używacie drożdży suszonych, paczkę drożdży) Dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
- Następnie dodajemy sól i całość wyrabiamy na gładką masę.
- Ciasto powinno być luźne, będzie się lepiło do rąk, ale takie ma być.
- Następnie wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą, robimy 3-4 dziurki wykałaczką i wstawiamy do lodówki na 12 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (nie wyrabiamy) ciasto z wierzchu również delikatnie oprószamy mąką.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na niewielkie kwadraty.
- Pączki smażymy w szerokim garnku na średnio rozgrzanym oleju z dwóch stron.
- Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.
Podziel się:
Ciekawa alternatywa dla klasycznych pączków ;)