Beignets - pyszne pączki z Noweg Orleanu To co lubie gotuje i polecam
Składniki
4szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
1szklanka mleka
25gświeżych drożdży
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1jajko
½szklankioleju rzepakowego
½łyżeczki soli
¼szklankicukru
¼szklanki ciepłej wody
dodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Instrukcje
Rozczyn:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka i łyżeczkę cukru (ze składników wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto:
Mleko, jajko, wodę i cukier wrzucamy do miski i chwilę dosłownie miksujemy.
Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn (lub jeśli używacie drożdży suszonych, paczkę drożdży) Dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy sól i całość wyrabiamy na gładką masę.
Ciasto powinno być luźne, będzie się lepiło do rąk, ale takie ma być.
Następnie wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą, robimy 3-4 dziurki wykałaczką i wstawiamy do lodówki na 12 h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (nie wyrabiamy) ciasto z wierzchu również delikatnie oprószamy mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i kroimy na niewielkie kwadraty.
Pączki smażymy w szerokim garnku na średnio rozgrzanym oleju z dwóch stron.