Babeczki z rabarbarem i orzechami włoskimi
Sezon na rabarbar trwa, dlatego jeśli macie godzinkę wolnego to zachęcam do zrobienia smacznych babeczek z rabarbarem i orzechami włoskimi. Szybka, smaczna przekąska. Idealna na piknik, drugie śniadanie czy po prostu kiedy mamy ochotę na małe co nieco. :)
Babeczki z rabarbarem i orzechami włoskimi
Porcje 15
Składniki
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru około 240 g
- ½ szklanki mąki żytniej razowej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 140 g cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 1 duże jajko
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
- Umyty rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- W misce mieszamy mąki, cukier, sodę, proszek, cynamon, otręby, orzechy i rabarbar.
- W drugiej misce roztrzepujemy jajko z olejem i jogurtem.
- Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy drewnianą łyżkę, aż składniki się połączą.
- Napełniamy foremki do pieczenia muffinek prawie do pełna, posypujemy dość obficie brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35-40 (do suchego patyczka). Smacznego.
Wyglądają bardzo apetycznie.