Muffinki cytrynowe z makiem

Przepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki dodatkowi soku z cytryny długo zachowują świeżość. Jeśli lubicie przepisy z dodatkiem dużej ilości cytryn to na blogu znajdziecie również przepis na pyszną babkę cytrynową oraz nalewkę.
Muffinki cytrynowe z makiem
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki maku
Instrukcje
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę (przesianą przez sitko), sól, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na jednolitą masę.
- Dodajemy masło w temperaturze pokojowej, miksujemy i dodajemy sok z cytryny oraz mak.
- Miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysykości.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra – dół), pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka.
