Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Muffinki cytrynowe z makiem
Składniki
160
g
mąki pszennej
3
jajka
160
g
cukru
200
g
miękkiego masła
szczypta soli
sok z 1 cytryny
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5
łyżeczki
maku
Instrukcje
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąkę (przesianą przez sitko), sól, proszek do pieczenia, mieszamy mikserem na jednolitą masę.
Dodajemy masło w temperaturze pokojowej, miksujemy i dodajemy sok z cytryny oraz mak.
Miksujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysykości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra - dół), pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka.