Zupa meksykańska
Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska idealna na chłodne i pochmurne dni.
Zupa meksykańska
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 marchewka
- 1papryka czerwona
- 1 cebula
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki koncentartu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę słodką, mięso mielone i marchewkę pokrojoną w półplasterki i jeszcze chwilę smażymy.
- Zalewamy 0,5 l wody, dodajemy pozostałe przyprawy (kmin rzymski, rozmaryn, sól, pieprz, paprykę ostrą) i gotujemy około 30 minut.
- Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy i dodajemy do mięsa, zalewamy passatą pomidorową, dolewamy pół litra wody i gotujemy jeszcze kolejne 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy około 10 minut.
- W miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wodę.
Smaczna zupka