Zupa krem z pieczonych warzyw
Smaczna zupa krem z pieczonych warzyw. Podawana z dodatkiem chrupiących grzanek, groszku ptysiowego oraz prażonych nasion. Smakuje zarówno latem jak i w chłodne jesienne wieczory.
Składniki
- 2 marchewki średnie
- 1 pietruszka średnia
- kawałek selera
- 1 średnia dynia lub pół dużej
- 1 kawałek pora około 15 cm
- 2 gałązki tymianku
- 2 rozmarynu
- 2 ziemniaki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
- mielony imbir opcjonalnie
Dodatki do zupy krem:
- groszek ptysiowy
- grzanki
- prażony słonecznik
- prażone pestki dyni
Instrukcje
- Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać.
- Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka (razem z ziołami), dolewamy 1 litr wody. Dokładamy masło, sól, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości.
- Następnie warzywa blendujemy na krem, (wcześniej wyjmujemy liść i ziele), w miarę potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki również imbirem.
- Na koniec dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy.
Dodatki:
- Bułkę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i chwilę podpiekamy, aż grzanki lekko się zrumienią.
- Pestki dyni i słonecznik wrzucamy na suchą, gorącą patelnię. Prażymy je przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Uwaga : pestki łatwo mogą się spalić.