Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut, aż warzywa zaczną się lekko przypiekać.
Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka (razem z ziołami), dolewamy 1 litr wody. Dokładamy masło, sól, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy do miękkości.
Następnie warzywa blendujemy na krem, (wcześniej wyjmujemy liść i ziele), w miarę potrzeby dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki również imbirem.
Na koniec dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze gotujemy.
Dodatki:
Bułkę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i chwilę podpiekamy, aż grzanki lekko się zrumienią.
Pestki dyni i słonecznik wrzucamy na suchą, gorącą patelnię. Prażymy je przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Uwaga : pestki łatwo mogą się spalić.