Zupa krem z marchewki
Już od pewnego czasu przymierzałam się do zrobienia tego kremu i ostatecznie przekonała mnie córka. Jadła kilka razy taki krem w przedszkolu i podobno był pyszny. Zupa krem przy odpowiednim doprawieniu wychodzi naprawdę smaczna. Test córki przeszłam pozytywnie, podobno moja była nawet smaczniejsza niż ta w przedszkolu ;) tak więc i Was zachęcam do jej zrobienia, nie tylko dla dzieci ;)
Zupa krem z marchewki
Składniki
- 500 g marchewki
- 1 duża cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
- 100 ml śmietanki 22 %
- 1 l wywaru warzywnego lub rosołu
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie)
Grzanki:
- kilka kromek bułki wrocławskiej
- 2 łyżki masła
Instrukcje
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut.
- Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy ziele, liść, tymianek, solimy i gotujemy do miękkości.
- Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, wyławiamy liść, ziele. Miksujemy na gładki krem.
- Gorącą zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
- Grzanki: Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.
Podziel się: