Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Zupa krem z marchewki
Składniki
500 g marchewki
1 duża cebula
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
100 ml śmietanki 22 %
1 l wywaru warzywnego lub rosołu
sól
pieprz
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 szczypty mielonego imbiru (opcjonalnie)
Grzanki:
kilka kromek bułki wrocławskiej
2 łyżki masła
Instrukcje
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę i przesmażamy kilka minut.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy ziele, liść, tymianek, solimy i gotujemy do miękkości.
Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, wyławiamy liść, ziele. Miksujemy na gładki krem.
Gorącą zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Grzanki: Bułkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle.