Zupa gulaszowa
Gdy za oknem zimno i mokro, mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Dzisiaj zapraszam Was na smaczną, pikantną zupę gulaszową, idealną na nadchodzące zimne dni. :)
Zupa gulaszowa
Składniki
- 500 g wołowiny
- 2 łyżki smalcu
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół papryki zielonej
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 2 płaski łyżki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (30 g)
- 400 ml passaty pomidorowej
Instrukcje
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę chwilę dusimy dorzucamy paprykę słodką i ostrą, majeranek i kminek. Chwilę smażymy pilnując żeby się nie przypaliło ponieważ wtedy papryka będzie gorzka. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pół łyżeczki soli.
- Pozostały smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę, aż do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, całość gotujemy około godziny na małym ogniu, dodajemy ziele, liść.
- Do garnka dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę, gotujemy około 10 minut i dodajemy papryki pokrojone w duże paski. Gotujemy do miękkości, w miarę potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.:)