Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu, dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę chwilę dusimy dorzucamy paprykę słodką i ostrą, majeranek i kminek. Chwilę smażymy pilnując żeby się nie przypaliło ponieważ wtedy papryka będzie gorzka. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę, zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy pół łyżeczki soli.
Pozostały smalec rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim wołowinę pokrojoną w dość dużą kostkę, aż do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z bulionem, całość gotujemy około godziny na małym ogniu, dodajemy ziele, liść.
Do garnka dodajemy passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, całość zagotowujemy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę, gotujemy około 10 minut i dodajemy papryki pokrojone w duże paski. Gotujemy do miękkości, w miarę potrzeby doprawiamy całość solą i pieprzem. Smacznego.:)