Zupa gołąbkowa
Dzisiaj przepis na pyszną, sycącą zupę gołąbkową. Zupa, która idealnie smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu jak i następnego dnia. Przygotowuje się ją naprawdę szybko, to zupa, która smakiem przypomina nasze tradycyjne gołąbki ;).
Zupa gołąbkowa
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka
- 100 g ryżu
- 1 główka kapusty mała główka
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 50 ml śmietany 22 % opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany)
- 1 łyżka koperku drobno posiekany
Instrukcje
- Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać pierwszą wodę po zagotowaniu (sparzyć) i ponownie zalać już wodą gorącą.
- Jeśli macie kapustę z własnego ogródka lub ze sprawdzonego źródła, nie trzeba tego robić. Kapusta, która była pryskana, w czasie gotowania będzie brzydko pachniała i może być gorzka.
- Do kapusty dodajemy ziele, liść laurowy i sól gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy mięso mielone i po 5 minutach dodajemy ryż.
- Kiedy ryż będzie prawie miękki dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i ewentualnie śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
- Zupa po ugotowaniu zgęstnieje (za sprawą ryżu), dlatego zawsze można dolać wodę i ponownie doprawić do smaku.