50mlśmietany 22 %opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany)
1łyżkakoperkudrobno posiekany
Instrukcje
Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać pierwszą wodę po zagotowaniu (sparzyć) i ponownie zalać już wodą gorącą.
Jeśli macie kapustę z własnego ogródka lub ze sprawdzonego źródła, nie trzeba tego robić. Kapusta, która była pryskana, w czasie gotowania będzie brzydko pachniała i może być gorzka.
Do kapusty dodajemy ziele, liść laurowy i sól gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy mięso mielone i po 5 minutach dodajemy ryż.
Kiedy ryż będzie prawie miękki dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i ewentualnie śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
Zupa po ugotowaniu zgęstnieje (za sprawą ryżu), dlatego zawsze można dolać wodę i ponownie doprawić do smaku.