Zielony makaron – makaron szpinakowy
Zielony makaron czyli makaron z dodatkiem szpinaku. Do jego zrobienia możecie użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku. Przygotowując go ze szpinaku mrożonego, wcześniej należy go dobrze osączyć z wody i dokładnie wycisnąć. Taki makaron możecie podać z dowolnym, ulubionym sosem.
Zielony makaron – makaron szpinakowy
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Instrukcje
- Garść świeżego szpinaku blendujemy jeśli używacie szpinaku mrożonego wcześniej należy go rozmrozić i dobrze osączyć z wody.
- Składniki zagniatamy na stolnicy lub umieszczamy w misie miksera. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wałkujemy i kroimy na dowolnej wielkości paski. Ja używam maszynki do robienia makaronu co znacznie ułatwia pracę. Podczas wałkowania możecie lekko podsypywać mąką.
Uwagi
Makaron gotujemy w dużej ilości, posolonej wody.
W tym czasie kiedy gotuje się makaron możecie przygotować sos.
Mój sos : 2 łyżki boczku podsmażyłam na patelni, dodałam 2 ząbki czosnku, 50 ml śmietanki 30 %, lekko poddusiłam. Dodałam odcedzony makaron, wszystko wymieszałam na patelni. Całość posypałam startym parmezanem.
Podziel się: