Zielone muffinki ze szpinakiem.
Przepis na pyszne muffinki z dodatkiem szpinaku. Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania w pięknym zielonym kolorze. Nadają się świetnie na szkolne drugie śniadanie. Jeśli chcecie przygotować wersję de luxe ;) przygotujcie do muffinek krem z mascarpone oraz słodkiej śmietanki. Część muffinek przygotowałam z kremem i owocami. Część zostawiłam na drugie śniadanie do szkoły. Muffinki możecie przygotować razem z dziećmi.
Zielone muffinki ze szpinakiem
Porcje 14
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 125 g szpinaku paczka
- 4 jajka
- 140 g cukru cukier można zastąpić ksylitolem
- 220 g oleju rzepakowego
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
Składniki na krem:
- 130 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- cukier puder do smaku ilość wg uznania
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Instrukcje
Muffinki
- Szpinak, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny przekładamy go miski i całość dokładnie blendujemy.
- Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę przesiane przez sitko. Mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników.
- Do formy na muffinki wkładamy papilotki i masę szpinakową do 3/4 wysokości foremki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut. Do suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika dlatego trzeba sprawdzać.
Krem:
- Ilość kremu jaką podałam wystarczy do ozdobienia 5 muffinek.
- Zimne mascarpone, śmietankę oraz cukier puder przekładamy do miski.
- Miksujemy na wysokich obrotach do czasu, aż powstanie gęsty krem.
- Ozdabiamy muffinki kremem i owocami.
A czy można przygotować te muffiny ze szpinaku mrożonego?
tak, ale trzeba go rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody
Pięknie wyglądają! Przepis na ciasto ze szpinakiem odkryłam niedawno i od razu taka wersja skradła nasze serca :-) moja rodzina uwielbia słodkości, więc na pewno zasmakują im muffinki w takim wydaniu. W weekend wypróbuję przepis i mam nadzieję, że uda mi się przyrządzić równie piękne i apetyczne muffinki :-)