Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem.
Zielone kluski śląskie to idealny sposób na przemycenie szpinaku. Jeśli lubicie odmianę w kuchni i macie ochotę spróbować klusek śląskich w innej wersji to ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Zielone kluski śląskie. Kluski śląskie ze szpinakiem.
Składniki
- około 1 kg ziemniaków
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- mąka ziemniaczana
- ½ łyżeczki soli
Instrukcje
- Szpinak dokładnie myjemy i przesmażamy na łyżce masła żeby zmniejszył swoją objętość, a woda odparowała. Studzimy.
- Wystudzony szpinak blendujemy.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę.
- Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy na bok, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Dodajemy jajko, zblendowany szpinak, jajko oraz sól.
- Szybko wyrabiamy ciasto.
- Robimy wałeczki, jeśli się kleją lekko podsypujemy mąką.
- kroimy na kawałki
- robimy kulki, a w nich dziurki.
- Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podajemy z sosem, okraszone cebulką lub posypane tartym parmezanem.
Wow, to ciekawa zielona odmiana. Przy najbliżej okazji chyba przemycę szpinak. :)