Zielona tarta z warzywami.
Tarta warzywna to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Idealnie pasuje na obiad, kolację czy jako smaczny posiłek do pracy. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To także doskonały sposób na to, żeby przemycić trochę warzyw, a w moim przypadku jajek do codziennej diety naszych maluchów. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, zajmie Wam to dosłownie chwilę. Należy owinąć je folią spożywczą, a na drugi dzień wyjąć je dosłownie 5 minut wcześniej przed przygotowaniem tarty i rozwałkowaniem. Do takiej tarty możecie dodać swoje ulubione warzywa, ja dzisiaj chciałam żeby moja tarta była zielona. :)
Składniki
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej ja dałam typ 720 ale może być razowa
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli płaska
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie sera feta półtłusty 270 g (może być zwykły biały ser lub mozzarella)
- 1 garść szpinaku posiekany (ja miałam 60 g) może być świeży lub mrożony, ale tylko liście
- 1 brokuł 160 g (dzielimy na małe różyczki)
- 2-3 jajka
- 1 mały por (biała część) 100 g (drobno pokrojony)
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów kroimy na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
- 200 ml śmietanki 22 % lub 30 %
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie
Instrukcje
Ciasto na tartę:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki wkładamy do misy miksera. Jeśli nie, wtedy wszystkie składniki umieszczamy na desce i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
- Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, wtedy wystarczy wyjąć je na 5 minut przed przygotowywaniem tarty.
- Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, moja forma miała średnicę 28 cm. Ciastem wylepiamy spód oraz brzegi i nakłuwamy spód tarty widelcem.
- Przykrywamy folią spożywczą na którą wysypujemy groch, fasolę itp. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Spód tarty po to obciążamy grochem, żeby podczas podpiekania ciasto nam nie urosło. Podpieczony spód wyjmujemy, zdejmujemy folię razem z grochem.
Farsz:
- Pora (białą część) kroimy drobno i podsmażamy na 1 łyżeczce masła, podlewamy odrobinę wodą i dusimy do miękkości. Odstawiamy żeby przestygł.
- Brokuły wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy je 5-6 minut, odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą, wtedy zachowają swój piękny, zielony kolor. Po chwili osączamy go na sicie.
- Do miski rozbijamy jajka, dodajemy śmietankę, posiekany czosnek, szczyptę pieprzu i całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą.
- Do masy jajecznej dodajemy rozkruszony ser feta (jeśli używacie innego sera pamiętajcie o tym żeby masę posolić – około 1 łyżeczka soli, ja dodając fety, masy już nie solę, wg mnie jest wystarczająco słona).
- Następnie dodajemy wystudzonego pora, posiekany szpinak (jeśli dodajecie mrożony należy go wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę jajeczną przelewamy na wcześniej podpieczoną tartę i na wierzch układamy brokuły. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 45 minut do czasu, aż się zacznie lekko rumienić z wierzchu.
Uwagi
Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aż lekko przestygnie, a masa się zetnie.
Jeszcze nigdy nie robiłam tarty :) Muszę spróbować, bo akurat mam wszystkie składniki :)
Koniecznie, mam nadzieję, że smakowała. :)