100 g mąki żytniej ja dałam typ 720 ale może być razowa
100 g masła
1jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka solipłaska
Składniki na farsz:
1 opakowanie sera fetapółtłusty 270 g (może być zwykły biały ser lub mozzarella)
1garśćszpinaku posiekany (ja miałam 60 g) może być świeży lub mrożony, ale tylko liście
1brokuł 160 g (dzielimy na małe różyczki)
2-3jajka
1mały por (biała część)100 g (drobno pokrojony)
2-3łyżkisuszonych pomidorów kroimy na mniejsze kawałki
1 łyżeczka masła
2-3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
200mlśmietanki 22 % lub 30 %
1szczyptagałki muszkatołowej
1szczypta pieprzu
1łyżka startego parmezanuopcjonalnie
Instrukcje
Ciasto na tartę:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem wszystkie składniki wkładamy do misy miksera. Jeśli nie, wtedy wszystkie składniki umieszczamy na desce i szybko zagniatamy elastyczne ciasto.
Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto można przygotować dzień wcześniej, wtedy wystarczy wyjąć je na 5 minut przed przygotowywaniem tarty.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty, moja forma miała średnicę 28 cm. Ciastem wylepiamy spód oraz brzegi i nakłuwamy spód tarty widelcem.
Przykrywamy folią spożywczą na którą wysypujemy groch, fasolę itp. i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Spód tarty po to obciążamy grochem, żeby podczas podpiekania ciasto nam nie urosło. Podpieczony spód wyjmujemy, zdejmujemy folię razem z grochem.
Farsz:
Pora (białą część) kroimy drobno i podsmażamy na 1 łyżeczce masła, podlewamy odrobinę wodą i dusimy do miękkości. Odstawiamy żeby przestygł.
Brokuły wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy je 5-6 minut, odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą, wtedy zachowają swój piękny, zielony kolor. Po chwili osączamy go na sicie.
Do miski rozbijamy jajka, dodajemy śmietankę, posiekany czosnek, szczyptę pieprzu i całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą.
Do masy jajecznej dodajemy rozkruszony ser feta (jeśli używacie innego sera pamiętajcie o tym żeby masę posolić - około 1 łyżeczka soli, ja dodając fety, masy już nie solę, wg mnie jest wystarczająco słona).
Następnie dodajemy wystudzonego pora, posiekany szpinak (jeśli dodajecie mrożony należy go wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Gotową masę jajeczną przelewamy na wcześniej podpieczoną tartę i na wierzch układamy brokuły. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 45 minut do czasu, aż się zacznie lekko rumienić z wierzchu.
Uwagi
Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aż lekko przestygnie, a masa się zetnie.