Żeberka w kapuście
Zima niestety nie odpuszcza, a ja przez to cały czas mam ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania.
Żeberka w kapuście
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg chudych żeberek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- kilka łyżek oleju
- 250 ml wody
Instrukcje
- Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumienią.
- Cebulę kroimy w półplasterki, rumienimy na patelni.
- Kapustę dość mocno odciskamy, część wkładamy na dno garnka (najlepiej takiego w którym się nic nie przypala) na to warstwę cebuli i obsmażone żeberka. Dodajemy ziele, liść i całość przykrywamy resztą kapusty.
- Dolewamy wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Możecie również zrobić to w naczyniu żaroodpornym wtedy naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy do miękkości.
- Czas gotowania i pieczenia będzie różny w zależności od użytej kapusty i żeberek, ale zazwyczaj trwa 1,5 do 2 h.
- W razie potrzeby doprawiamy na koniec do smaku.